Het Drents Heideschaap

drents heideschaap Het Drents Heideschaap is het oudste schapenras in West-Europa. Het is een klein schaap dat nog dicht bij de natuur staat. Het heeft weinig zorg nodig. Met haar vaste verzorger bouwt het een vertrouwelijke band op. Het Drents Heideschaap is een vrij klein, rank gebouwd schaap met een lange, sluik afhangende vacht, voorzien van kemp en fijne onderwol en met een lange bewolde staart, die minimaal tot aan de hak reikt. De rammen hebben goed ontwikkelde horens, die ruim spiraliseren en vrij staan van de onderkaak. De ooien zijn horenloos, dragen stikken (korte rechte horentjes) of zijn duidelijk gehorend (iets schuin naar achteren en opzij gericht). De kop is smal, driehoekig van vorm, met een vlak, niet te hoog neusbeen. De oren zijn vrij kort, stevig en dicht aan de kop geplaatst. De kop- en pootbeharing is mat, soms met een wolhaartoefje op het voorhoofd. Alleen bij zwarte, witte of zwart-wit bonte dieren mag deze beharing matglanzend zijn. Het Drents Heideschaap is een sober schaap met een lange levensduur en een hoge mate van zelfredzaamheid, dat jaarlijks zonder hulp aflammert en haar lammeren grootbrengt.

Het Heideschnucken schaap

Het Heideschnucken schaap

De eerste keer dat ik Heideschnucken zag was bij mij in de buurt in een weiland. Ik vond het zeer mooie schapen.

Jaren later kwam ik ze weer tegen tijdens een oefendag bij John Pluta. We mochten toen met deze Schnuckers trainen, dat onze honden geen snelle schapen gewent waren kwamen we snel achter. De schapen leken wel te kunnen vliegen. Toen de honden eenmaal aan de schapen gewend waren gingen de honden al vanzelf ruimer werken. Aan het einde van de dag heb ik besloten om ook Schnuckers te kopen, voor de variatie in training en ik vind het nog steeds prachtige schapen

Heideschnucken schaap Even later heb ik de eerste 10 schapen gekocht. Ik verwachten van de Heideschnuckers dat ze moeilijk waren aan te trainen. (D.w.z. ze gaan moeilijker lopen voor de honden die hier trainen.) Gelukkig was dit ook zo, want met de Drentse heideschapen hadden we dit probleem.

Zelf train ik graag de jonge honden op de Schnuckers. Door deze schapen gaan de honden niet zo snel liggen als bij schapen die slechter lopen en de honden worden er losser van. De schapen zijn echte natuurschapen en zijn dus beter om mee te trainen dan de zwaardere vlees rassen.
De Schnucker krijgt een of twee lammeren. Een drieling is zeldzaam. Het aflammeren gaat bijna altijd van zelf. De lammeren worden zwart geboren en als ze ouder worden, worden ze grijs van kleur.
Alle schapen hebben hoorns waarbij de rammen deze hoorns meerdere malen doorkrult zijn. De schapen kunnen het gehele jaar buiten verblijven mits ze goed verzorgd worden.